Rasvad seebis

Rubriik: Rasvad seebis | Sissekanne loodud: 21 märts 2010 | Kirjutas: Sander Silm

Selleks, et seepi teha, on vaja eelkõige rasva. Seebiretseptide koostamisel on valida kõikvõimalike taimsete õlide, rasvade ja võide vahel. Sõltub vaid nende omavahel kombineerimisest ja rahakoti paksusest, kas tulemuseks on näopesuseep, kooriv seep, shampoonseep vms. Fantaasial pole piire, kuid alustuseks peaks paari reeglit siiski järgima. Niisiis: seebis peaks olema vähemalt üks osa:

Kõva rasva – tagab tugeva seebitüki, mis veega kokkupuutel kohe vedelaks ja vormist välja ei lähe. Sõltuvalt kombinatsioonist võiks kõva rasva seebis olla 30 – 65%.

Vahtutekitavat rasva – seda võiks olla 10 – 25%. Päris levinud on siinkohal kookosrasv, kuid samuti palmirasv ja oliiviõli (see tekitab väga õrna ja väiksepoorilist vahtu).

Eriti hooldavat õli – meie kasutame siinkohal tavaliselt mandliõli või rohelise avokaado õli või jojobaõli. Tavaliselt pannakse seda õli umbes 5% ning kui tahetakse eriti luksuslikku seepi, siis muidugi oluliselt rohkem.

”Pehmeid” õlisid – need pole väga hinnalised ja neil puuduvad erilised tunnused, kuid nad annavad lihtsalt hea seebi: rapsiõli, päevalilleõli, maisiõli, sojaõli jms.

NB! Meie kasutame oma seepides ökoloogiliselt puhtaid palmi- ja kookosrasvu.